S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.


Cukrová trstina

Herbár Tea Market: Cukrová trstina

Cukrová třtina, Saccharum officinarum, hnedý cukor

Výskyt: Cukrová trstina je viacročná bylina s listami dlhšími ako 2 m, pestovaná predovšetkým pre vysoký obsah cukru. Plné steblá sú vysoké 2 m až 4 m, dosahujú priemer 20 mm až 80 mm. Rastlina je pôvodom z Novej Guiney. Jej pestovanie bolo najprv zaznamenané v Indii a odtiaľ sa šírilo všetkými smermi. Cukrová trstina je najvýznamnejšia kultivovaná tráva. Pestuje sa v teplých oblastiach celého sveta, napr. na Kube, Jáve, v juhovýchodnej Ázii, v Egypte a na južnom pobreží Španielska.

Uplatnenie: Dreň je bohatá na sacharózu, fruktózu a glukózu, ďalej obsahuje tuk, organické kyseliny, pektín, škrob a iné zložky. Z rozdrvených stebiel sa lisuje šťava, z ktorej následne sa získava surový cukor hnedej farby a rafináciou sa vyrába čistá sacharóza (trstinový cukor). Z odpadného sirupu (melasy) sa skvasovaním a destiláciou vyrába rum. Zo zbytkov stebiel sa vyrába papier, lepenka a izolačný materiál. Odpad slúži ako palivo.

Zaujímavosť: Najväčšími producentmi cukrovej trstinyna svete sú Brazília, India a Čína (v roku 2008 až 1,2 mld. ton.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

MzAxOT