S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

» nápoj dlhovekosti
nápoj dlhovekosti

Kniha o čaji, napísaná zenovým mníchom Eisai ešte v roku 1191 opisuje, aký pozitívny účinok môže mať zelený čaj na životné orgány, najmä však činnosť srdca. Zo všetkých zdravotných účinkov, ktoré sú pitiu čaju pripisované, možno spomenúť napríklad povzbudenie mysle a prevencia pred výpadkami pamäte, predchádzanie únavy, eliminácia chorôb žalúdka, zlepšenie funkcie urologických a nervových orgánov a veľa iných.

Od roku 1660, kedy Thomas Garway propagoval pitie čaju ako nápoja veľmi užitočného, ktorý zabezpečuje dobré zdravie až do neskorej staroby, až dodnes, urobili vedci veľa výskumných projektov zaoberajúcich sa vplyvom čaju na ľudský organizmus.
Štúdia uverejnená v časopise Journal of the American Medical Association dňa 13. septembra 2006 prichádza k záveru, že „Pitie zeleného čaju má priaznivú súvislosť s úmrtnosťou spôsobenou stresmi a tiež kardiovaskulárnymi chorobami, ale nemožno to potvrdiť u úmrtiach v dôsledku rakoviny“. Štúdia amerických vedcov tým reaguje na výskum japonskej Tohoku University, ktorá sledovala 40.530 japonských dospelých vo veku 40 až 79 rokov, ktorí do začiatku výskumu, t.j. do roku 1994 nemali záznamy s mozgovou porážkou, kardiovaskulárnymi chorobami, ani rakovinou. Všetky osoby boli pozorované celých 11 rokov na úmrtie v dôsledku všetkých príčin, a celých 7 rokov na úmrtie v dôsledku špecifických príčin. Účastníci, ktorí skonzumovali denne 5 a viac šálok čaju mali 16 % nižšie riziko na všetky príčiny a až 26 % nižšie riziko na kardiovaskulárne choroby ako tie sledované osoby, ktoré pili jednu alebo žiadnu šálku čaju. Štúdia dochádza k záveru, že „Ak zelený čaj chráni ľudí pred kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou, je predpoklad, že pitie tohto nápoja môže významným spôsobom prispieť k predĺženiu životného očakávania, nakoľko tieto choroby predstavujú dve najrozšírenejšie príčiny úmrtia“. 

Čaj sa stal súčasťou životného štýlu. Na rozdiel od kávy, cigariet, koly, alkoholu či hamburgeru, príprava a pitie čaju bola v histórii prostriedkom k dosiahnutiu duševnej pohody a vnútorného vyrovnania.
Čaj je významným prostriedkom návratu k životným hodnotám. Spája ľudí, mierni vášne, povzbudzuje myseľ k návratu k tomu, čo bolo v živote krásne, a upokojuje pomyslenie na ukončenie životnej púte na tejto Zemi.
Desať čajových cností, známych už vyše 1000 rokov, prisudzuje čaju :

  • požehnanie všetkých bohov
  • poslušnosť detí voči rodičom
  • ochranu pred zlými duchmi
  • zbavuje ospalosť a únavu
  • rovnováhu piatich vnútorných orgánov človeka
  • odvrátenie nemocí
  • posilnenie priateľstva
  • dobrý stav mysle a tela
  • ovládnutie hnevu
  • príprava na pokojnú smrť

Mystika pitia čaju
je spätá s ponímaním zmyslu života typického pre krajiny východnej Ázie, najmä Číny a Japonska. Prípravu a pitie čaju charakterizujú pokoj, kľud, pokora a úprimnosť. Čaju sú prisudzované štyri základné princípy:
Harmónia - prepojenie v jeden celok. Očistenie mysle vytvára základ pre harmonický vzťah medzi hostiteľom a hosťom. Pitie čaju medzi znepriatelenými stranami má prispieť k odstráneniu nesúladu medzi nimi.
Úcta, rešpekt, pokora - hostiteľ preukazuje úctu nielen voči hosťovi, ale tiež voči objektom v čajovej miestnosti. Nejde totiž iba o neživé predmety, ale je v nich kus osobnosti ich tvorcov. Nie nadarmo bol vchod do čajovej miestnosti naschvál taký nízky, aby pri vkročení do nej všetci prejavili rovnaký diel pokory rovnakým úklonom.
Čistota, úprimnosť - nielen čistota vonkajšia, ale i čistota vnútorná morálna. Pitie čaju je spojené s chvíľami očistenia svojej mysle pri meditácii a rozvahe o svete a ľuďoch, ktorí vás obklopujú.
Kľud, ticho - vzťah človeka k prírode ako protiklad okázalosti. Pre pitie čaju boli po stáročia typické jednoduché stavby zapadajúce do okolitého prostredia, bez výstredných nákladných ozdôb ktoré by podávali informácie o vysokom spoločenskom postavení hostiteľa.

M2FiNGQ5NG