S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
Ok


Jojoba čínska

Herbár Tea Market: Jojoba čínska

Jojoba čínska, Simmondsia chinensis (jojoba - vyslovuje sa "Ho - ho '- bə"), Divoká lieska (chinínový orech)

Výskyt: Jojoba je ker, známy ako púštny orech, používali ho po stovky rokov indiáni z kmeňa Apačov v púšti Sonoran na juhozápade Spojených štátov a severe Mexika. Aj keď je jeho vedecký názov Simmondsia chinensis, jojoba nepochádza z Číny. Nezamieňať s rastlinou s podobným názvom Jujube (Zizyphus Ziziphus). Rastlina je hermafrodit.

Uplatnenie: Jojoba sa pestuje komerčne na tekuté voskové estery zo semien. Názov "jojoba" vznikol u vyššie uvedných obyvateľov púšte; ošetrovali si popáleniny (antioxidačná masť z pasty z jojobového orecha). Rastlina bola tiež vysádzaná ako prevencia na boj proti rozširovaniu púšte Thar v Indii. Jojobový olej sa ľahko rafinuje, je bez zápachu, je bezfarebný a stabilný proti oxidácii. Často je často používaný v kozmetike ako hydratačný prostriedok a aj ako oleje so špeciálnou vôňou. Jeho použitie je tiež možné ako bionafta - pohonné hmoty pre osobné a nákladné automobily.Vyznačuje sa biologicky ľahkou rozložiteľnosťou (mazivá). Pôvodní obyvatelia používali jojobový olej na zranenia a odreniny a zistili tiež, že dokáže vyhladiť jazvy a omladiť vráskavú pokožku. Pokožka stráca svoju pružnosť následkom nadmerného slnečného žiarenia. Látky objavené v jojobe obmedzujú známky starnutia, zvyšujú pružnosť pokožky, vyhladzujú vrásky a dodávajú jej mladší vzhľad. Jojobový olej je bez zápachu a okamžite sa vstrebáva do kože. Nezanecháva teda po nanesení mastný povlak; je totiž veľmi podobný mastnote, ktorá je obsiahnutá v našej koži. Pretože jojoba vyrovnáva aj pH kože, pomáha pri drobných kožných defektoch (akné, popáleniny, popraskaná koža, zapareniny, slabé nechty a jazvy).

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch. Tento produkt je doplnok stravy. Nemá schválene liečivé účinky a nejedná sa o liek.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

YTEwY