Na zlepšenie našich služieb používame na tejto stránke súbory cookie. Potvrdením to prijímate. Ďakujeme. Viac informácií
OK

o čaji » jazmínový čaj
Proces výroby jazmínového čaju

Jazmínový čaj je najobľúbenejší kvetinový čaj v Číne a môžeme povedať, že už aj na Slovensku. Pozberová úprava zeleného čaju s kvetmi jazmínu dáva tomuto čaju nezameniteľnú očarujúcu jazmínovú vôňu a chuť.

Čaj sa hodí ku koreneným a štipľavým jedlám, ako aj na každodenné spríjemnenie chvíľ pri práci alebo oddychu. Ukľudňuje zažívací trakt, uznávané sú jeho preverené liečivé účinky pri tráviacich problémoch, veľmi dobre padne po jedle. Uvoľňuje nervové napätie, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje cirkuláciu krvi. Posledné štúdie tiež ukazujú, že má blahodarný vplyv na dlhovekosť.

Proces výroby jazmínového čaju, ako nám ho opísal náš čínsky dodávateľ z provincie Zhejiang, je rozdelený do niekoľkých etáp.

1. Zber čajových lístkov
Čajové lístky sa zbierajú na jar a uskladňujú sa do začiatku leta, kedy je jazmín v plnom kvete.

2. Zber jazmínových kvetov
Kvety jazmínu sa zbierajú skoro ráno, keď sú ešte malé púčiky tesne uzavreté.

3. Snúbenie jazmínových kvetov a čaju
Kvety sú potom ponechané v chlade až do zotmenia. V podvečer, keď sa kvety začínajú otvárať, je čaj zmiešaný s kvetmi jazmínu a uloží sa cez noc. V noci sa kvety jazmínu otvoria a uvoľnia svoju vôňu do čaju. Čaj absorbuje vôňu a chuť z jazmínových kvetov približne desať hodín. Následne sa kvety odstránia a nahradia sa opäť čerstvými. Tento proces snúbenia čaju a jazmínových kvetov sa opakuje štyri až päťkrát.

Vysoko kvalitný jazmínový čaj je charakteristický tým, že udrží svoju vôňu a chuť aj pri viacnásobnom zaliatí, neobsahuje väčšinou žiadne kvety jazmínu, keďže odpadové kvety boli odstránené po ukončení spracovania. Vôňa suchého kvetu jazmínu nie je taká dobrá, ako vôňa čerstvých kvetov a hrozí tak zbytočné znehodnotenie vône a chuti čaju. Niekedy sa do čaju pridá len zopár kvietkov jazmínu kvôli vylepšeniu vzhľadu.

Jazmínové čaje v našej ponuke:

 

YTY0NDdkM