S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.


Brusnica čučoriedková

Herbár Tea Market: Brusnica čučoriedková

Brusnice borůvková (borůvka černá), Vaccinum myrtillus L., Jafura (čučoriedka, čierna jahoda)

Výskyt: Brusnica čučoriedková rastie vo vyšších polohách, najmä v riedkych ihličnatých lesoch, na holinách a rašeliniskách (bezvápenných). Hojne sa vyskytuje v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii a v Severnej Amerike.

Kvitne: Od mája do júna.

Zber: Zbierame mladé listy od júla do augusta, potom plody. Sušíme pri teplote maximálne 40 stupňov. Veľmi obľúbená plodina.

Uplatnenie: Prvá písomná zmienka je od Hildegardy von Bringen, ktorá odporúčala bylinku proti "hnilobe v ústach". Vitamín P v antokyanidíne má cievy zužujúce vlastnosti a pôsobí proti opuchom. Vonkajšie a vnútorné použitie čerstvých a sušených plodov sa osvedčilo na príznaky cievnej nedostatočnosti a obehových ťažkostí. Čerstvé plody sú vhodné aj na krehké podkožné vlásočnice, teda krvné podliatiny a bodkovité krvné výrony. Najdôležitešia vlastnosť je však účinok proti hnačke. Plody sú predmetom zavárania, ale aj "mlsania" v koláčoch.

Zaujímavosť: Brusnice čučoriedkové zlepšujú zrak. Počas druhej svetovej vojny ich podávali letcom na nočné lety.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

ZjZjMjUy