S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
Ok


Húževnatec jedlý (Shiitake)

Herbár Tea Market: Húževnatec jedlý (Shiitake)

Houževnatec jedlý, Lentinula edodes (Berk.) Pegler, syn.: Agaricus edodes Berk., Shiitake (shi – tak)

Výskyt: Húževnatec jedlý (Shiitake) je jedlá huba pôvodom z východnej Ázie. Vo svete je veľmi obľúbená pre svoje využitie v kuchyni, hlavne v čínskej a v ďalších orientálnych kuchyniach. Dnes sa už s úspechom pestuje aj mimo východnej Ázii. Názov shiitake je prebraný z japončiny, kde výraz znamená Shii huba, čo v nepresnom preklade znamená "rastúca huba na strome". Číňania jej hovoria xiānggū (voňavá huba), alebo dōnggū (zimná huba). Húževnatec jedlý rastie na mŕtvych pňoch (guľatinách, shii).

Uplatnenie: Podľa celého radu výskumov shiitake pôsobí veľmi priaznivo na ľudské zdravie a boli zistené mnohé liečivé účinky. V Japonsku je rozšírený názor, že pravidelné užívanie tejto huby predlžuje život. Obsahuje okrem iného pre ľudský organizmus všetkých osem nevyhnutných aminokyselín. Polysacharidy (lentinin) s látkami bielkovinovej povahy (interferon a interkinin) majú význam v imunitnom systéme organizmu. Zabraňujú množeniu vírusov a podporujú imunitné reakcie tela. Výťažky z tejto huby znižujú deštrukčnú činnosť vírusu HIV na bunku za súčasnej podpory imunity. Lentinin stimuluje T-bunky, ktoré zvyšujú účinnosť makrofágov (buniek schopných pohlcovať cudzorodé materiály) majúcich významnú úlohu pri riadení imunity. S shiitake boli dosiahnuté veľmi dobré výsledky pri liečení zhubných nádorov (sarkómov - rakoviny), užíva sa tiež na zníženie toxických účinkov chemoterapie a rádioterapie na zdravé tkanivá a celkové posilnenie imunity. Obsahujú aj betaglukán (polysacharidy). Dajú sa použiť i ako korenie do zeleninového jedla, do polievok a náplní mäsových taštičiek. Bolo preukázané, že shiitake priamo inhibujú mikróby Candida albicans, Listeria monocytogenes, Mycobacterium tuberculosis, Staphylococcus aureus, Steptococcus pneumoniae a Streptococcus pyogenes..

Zaujímavosť: Prvá písomná zmienka o pestovaní Shiitake je za života Wu Sang Kwuang (dynastia Song 960 až 1127 n.l.). Počas dynastie Ming (1368 až 1644 n.l.) lekár Wu Juei napísal, že huby môžu byť použité nielen ako potravina, ale ako liečivé huby, ako liek na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh, pečeňové ťažkosti, vyčerpanie, slabosť a posilniť čchi (životnú energiu). Veril, že sa zabráni predčasnému stárnutiu.

Upozornenie: V homeopatickej aplikácii sa odporúča používať ako liečivo maximálne jednu hubu na osobu a deň.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch. Tento produkt je doplnok stravy. Nemá schválene liečivé účinky a nejedná sa o liek.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

YmQwZ