S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
Ok


Chia zlatá

Herbár Tea Market: Chia zlatá

Chia, Salvia columbariae Benth.

Výskyt: Chia zlatá je jednoročná rastlina. Názov Chia alebo zlatá chia vychádza z porovnania jeho semien, ktoré sa používajú rovnakým spôsobom ako Glutinosa Salvia (tiež s názvom chia). Domáce prostredie je v Mexiku. Bola kultivovaná od doby Aztékov a bola cenená tak vysoko, že pestovatelia platili ročné poplatky vládcovi. Rastie na území Kalifornie, Nevady, Arizony, Nového Mexika. Rastlina preferuje ľahké (piesočnaté) a stredné (hlinité) pôdy a vyžaduje dobre odvodnenú pôdu. Nemôžu rásť v tieni. Rastú do výšky 1200 m n.m.

Kvitne: Je mrazuvzdorná. Obdobie kvitnutia je od júla do septembra a plody dozrievajú od augusta do septembra. Kvety sú hermafrodit (má samčie aj samičie orgány) a sú opeľovanie včelami. Farba kvetu je svetlo modrá až modrá. Plod S. columbariae je oriešok, ktorý je hnedej až sivej farby a 1,5 až 2 mm dlhý.

Uplatnenie: Plod (semeno) je na zažívacie ťažkosti, pôsobí ako dezinfekčný a proti horúčkový prostriedok. Infúzia pripravená z bylinky môže byť použitá pri liečbe horúčky. Obklad z kaše plodov môže byť použitá na infekcie. Semená sa žuvali počas dlhej cesty pešo, lebo dodávali energiu. Semená môžu odstrániť cudzorodé látky z očí (tvorí sa rôsol, na ktorý priľnú všetky cudzorodé látky; semeno sa vymyje z očí vyslzením). Chia sa pestuje komerčne pre jeho semeno, využívané v potravinách. Sú veľmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny a α-linolénovú kyselinú (ALA). Sú tiež zdrojom antioxidantov a množstva aminokyselín. Chia plody možno konzumovať aj za surova ako diétne vlákniny a omega-3 kyseliny. Semeno je niekedy pridávané do hrubej múky vyrobenej z kukurice. Chia semená namočené vo vode alebo v ovocnej šťave sú tiež často konzumované a sú známe najmä v Mexiku ako Chia fresca. Namočené semená v zrôsolovatenej konzistencii sú používané v gruels, kaši a pudingoch. Chia plody sa používajú v pečive, chlebe, koláčoch a sušienkach. Chia výhonky sa používajú podobným spôsobom ako lucerna, v šalátoch, na sendviče a iné jedlá.

Zaujímavosť: Chia - slovo je odvodené z aztéckeho slova Chiana, význam mastný.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch. Tento produkt je doplnok stravy. Nemá schválene liečivé účinky a nejedná sa o liek.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

ZmU3OTg