S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

TOVAR V AKCII



Jačmeň siaty

Herbár Tea Market: Jačmeň siaty

Ječmen setý, Hordeum vulgare L.

Výskyt: Jačmeň (lat. Hordeum) je spolu s pšenicou najstaršia pestovaná plodina. Je hlavná obilnina suchších oblastí, vo svete hojne rozšírená. Jačmeň bol v počiatku domáce obilie na Blízkom východe. Divoký jačmeň (H. vulgare ssp. spontaneum) nájdeme od severnej Afriky a Kréty na západe a v Tibete na východ. Najstaršie archeologické dôkazy o divokom jačmeni sú dokladované od Galilejského mora, vek bol určený asi 8500 pred n. l. Kultivácia jačmeňa sa objavuje v neolitickom období (Blízky východ, v Sýrii). Ďalšie dôkazy pestovania sú na Kórejskom polostrove asi 1500 až 850 pred n. l., spolu s inými plodinami, ako je proso, pšenica a strukoviny.

Uplatnenie: Pestuje sa najmä ako sladovnícky jačmeň, na výrobu krúp (jadrové krmivo), aj ako chlebovina. Jačmeň obsahuje osem esenciálnych aminokyselín. Podľa nedávnej štúdie, odporúča sa jesť produkty z celozrnného jačmeňa, pretože môže regulovať hladinu cukru v krvi (t.zn. zníženie hladiny glukózy v krvi ako reakciu na jedlo). Jačmeň (pražený) môže byť tiež použitý ako náhrada kávy. Jačmeň zbavený otrúb sa používa do rôznych jačmenných produktov, vrátane múky a vločiek. V liečiteľstve sa používajú deriváty jačmeňa na potláčanie napríklad horúčky (Avicenna, 11.stor. v diele Kánon medicíny). Jačmeň siaty je predovšetkým zdrojom sacharidov (75% až 85%) a bielkovín (11% až 13%), v menšej miere obsahuje tuky (2% až 3%). Je zdrojom vitamínov skupiny B a E a minerálnych látok. Pre nízky obsah lepku nie je veľmi vhodný na pečenie chleba. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chráni pred zápalmi kože a zabraňuje šediveniu vlasov. Rozpustná časť vlákniny významne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Výživa jačmeňom pôsobí veľmi priaznivo v prevencii závažných civilizačných ochorení. Jačmeň kladne ovplyvňuje vredové žalúdočné choroby, znižuje výskyt kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení. Je tiež výborným prostriedkom proti zápche.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch. Tento produkt je doplnok stravy. Nemá schválene liečivé účinky a nejedná sa o liek.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

M2MwNDg4OT