S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.


Grécke seno

Herbár Tea Market: Grécke seno

Pískavice řecké seno, Trigonella foenum – graecum L., grécka senovka

Výskyt: Grécke seno najmä semená sena - bôbovitej motýlokvetej rastliny sú výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, používa sa nielen ako korenie, ale i ako liek a výživný prostriedok. Semená vyrastajú v úzkych, až 12 cm dlhých zobákovitých strukoch. V struku je asi 10 semien, do pol centimetra veľké nepravidelných tvarov. Sú žltohnedé s hlbokou pozdĺžnou ryhou po jednej strane. Vo svete je Grécke seno najviac známe pod jeho indickým názvom methi, v češtine ako Pískavice řecké seno. Pochádza pôvodne pravdepodobne z okolia Stredozemného mora a dnes sa pestuje hlavne v Sudáne, Maroku, Egypte, Grécku, Turecku, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Indii a Číne.

Uplatnenie: Grécke seno je vhodné pre celkové posilnenie organizmu. Obsahuje fosfor, železo - ľahko vstrebateľné v organickej podobe, bielkoviny a aminokyseliny v podobnom pomere ako v mlieku a sliz. Pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť. Tlmí hyperaktívnu kyslosť a pálenie v žalúdku, pričom nedráždi žalúdok. Znižuje hladinu krvného cukru. Veľmi dobré výsledky sú pri znižovaní cholesterolu v krvi. Zabraňuje nadúvaniu, znižuje horúčku, pomáha pri búšení srdca a chrápaní. Odvar zo semien Gréckeho sena je vhodný pre boľavé hrdlo a angínu, uľahčuje vykašliavanie, môže sa zmiešať s medom.

Zaujímavosť: Starí Egypťania používali semeno Gréckeho sena pri balzamovaní. V Oriente mladé ženy pravidelne jedia semeno Gréckeho sena, aby mali pekné poprsie. Grécke seno býva súčasťou mnohých zmesí korení, ako napr. indické karí, sambar, berbere, v Bulharsku čubrica. Používa sa k aromatizácii syrov, strukovinových pokrmov, pridáva sa do cesta k ochuteniu chleba a ďalšieho pečiva, rovnako do cibuľových, zemiakových a hubových polievok. Spravidla sa kombinuje s bazalkou, koriandrom, kôprom, paprikou, majoránkou a pod.

Právna doložka: Všetky informácie o zdravotných a výživových tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných na internete a dostupnej literatúry z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživových doplnkov prípadne jej liečivých účinkoch. Tento produkt je doplnok stravy. Nemá schválene liečivé účinky a nejedná sa o liek.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

MTE4N